SØL/DULSE
(Palmaria Palmata)
Hvorfor spise søl/dulse?
Det er mange grunner til å spise søl! Søl smaker nydelig, er veldig næringsrik, bærekraftig og kan brukes i nesten all slags mat.
Søl er supermat
Som all tang og tare så er søl en kilde til masse vitaminer og mineraler, som for eksempel jod. Det er mye snakk om at vi får i oss for lite jod her til lands, spesielt gjelder det veganere og vegetarianere som ikke får i seg jod i det hele tatt gjennom kostholdet. Søl inneholder også mye kalsium, jern, protein, fiber og omega-3 og ikke minst vitamin A, C og B-12.
Søl smaker godt!
Denne tangen smaker utrolig godt! Den har en litt nøtteaktig, røkt og salt smak som har gitt den tilnavnet «Havets bacon». Som alle tang- og tarearter så har den også umami. Umami fungerer som en smaksforsterker som trekker frem smaken på matretten du lager.
Hvordan spise søl?
Søl er flott å bruke i eller til sjømat, kjøtt og grønnsaker. Strø tørket søl over den ferdige retten så får du frem den nydelige rødlilla fargen også. Sølen egner seg også godt i en smoothie, i pesto, i dashi, eller i sjokolade, iskrem eller kaker. Jeg kommer til å legge til oppskrifter her på siden etter hvert som jeg tester dem ut.
Søl gjennom historien
Den første dokumenterte bruken av søl som mat er i Irland og Frankrike på 400-tallet. De norske vikingene brukte også søl i kosten, spesielt på lange sjøreiser siden den er så næringsrik. På Island ble søl blant annet brukt til å motvirke infeksjoner og mot sjøsyke og bakrus. Etter hvert forsvant søl ut av kostholdet her til lands, men er nå på vei tilbake i full fart!
Hvor finner du søl?
Søl finner du lettest i fjæra ved lavvann i områder der det er god bevegelse i sjøen. Den vokser langs hele kysten av landet, men du finner mer av det lenger nord. Den beste tiden å sanke søl er på våren, men den kan sankes hele året.